1. Oplev Lexus
  2. Lexus Design award 2023
  3. Mentorer og dommere
LEXUS DESIGN AWARDS 2023

LEXUS UDNÆVNER DOMMERE OG MENTORER

7 DESIGNIKONER ER KLAR TIL ARBEJDE MED NYE TALENTER OG SKABE EN BEDRE VERDEN

Lexus er stolte af at kunne præsentere dette års dommere og mentorer, som alle er velkendte og respekterede ansigter i designverden. I dommerpanelet vender to tidligere dommere, Paola Antonelli og Simon Humphries, tilbage og får i 2023 selskab af den nyskabende, internationale designer, Karim Rashid. Lexus Design Award byder også for første gang velkommen til Marjan van Aubel, Yuri Suzuki og Sumayya Vally, der sammen med tilbagevendende Joe Doucet, udgør mentorpanelet.

Det er i fællesskab disse 7 dommere og mentorer, der skal hjælpe og støtte den næste generation af skabere og designere i deres jagt på at skabe en bedre fremtid. 

Lexus Design Award 2023: Dommerne 

Den internationale designer Karim Rashids arbejde bevæger sig på spektret mellem industrielt design og interiørdesign, og med en tilstedeværelse i mere end 35 lande, og med mere end 4000 designs i produktion, er han i yderst efterspurgt – særligt når det gælder samarbejder med kendte brands.

Han siger: ”Det er en ære at være med til at gennemgå så meget arbejde og så mange ideer, der alle har til formål at fremme designs evne til at forme fremtiden til det bedre. Jeg vil gerne opfordre alle, der deltager i Lexus Design Awards til at finde deres eget sprog og æstetik – og ikke være bange for at eksperimentere med nye materialer og tilgange. Konkurrencer som denne var formgivende for min kreative og professionelle rejse og jeg glæder mig til at se den individualitet og originalitet, hver designer bringer med sig”.

Paola Antonelli, som er seniorkurator for arkitektur og design på MoMA, er en veletableret karakter i Lexus Design Awards historie. Konkurrencens formål resonerer med hende, og siden introduktionen af Lexus Design Award i 2013 har hun fulgt deltagerne og deres udvikling. Igen i år vil hun dele ud af sine udfordrende perspektiver og indsigter, når hun træder ind i dommerpanelet. Paolas grundlæggende tro på, at design skal afspejle samfundets udfordringer og muligheder, er det, der former hendes forventninger til den næste generation af designere.

Simon Humphries, som er direktør for Toyota og Lexus Globale Design, er ligeledes igen med i dommerpanelet, hvor han er repræsentant for Lexus’ søgen efter design, der forbedrer morgendagens fremtid.

Lexus design award 2023: Mentorer og mentorprogram

Mentorskab er en af de vigtigste grundsten i Lexus Design Award. Og derfor er konkurrencen i 2023 blevet strømlinet og udvidet. Dommerne udvælger fire vindere, som alle modtager den enestående mulighed om at blive vejledt i deres arbejde af verdenskendte designere. Vinderne vil alle modtage personlig rådgivning og vejledning, så de er i stand til at få deres projekter tættere på målstregen.  

Joe Doucet, en prisbelønnet designer, har været mentor for konkurrencens spirerende talenter siden 2020. Han siger: “At have været mentor for konkurrencen de sidste tre år, har udvidet mit eget perspektiv og synliggjort de unikke muligheder, der ligger i LDA. Vi får lov at se de blomstrende talenter lige for øjne af os. Jeg er simpelthen så taknemmelig for at få lov til at være træde ind i rollen som mentor igen. Vi får alle meget ud af at arbejde og vokse sammen”.

Doucet får selskab af den hollandske solar-designer, Marjan van Aubel, hvis innovative arbejde integrerer sollys og teknologi i søgen efter en mere bæredygtig fremtid. De andre nye mentorer er Yuri Suzuki, en japansk lyd- og oplevelsesdesigner, og den sydafrikanske arkitekt Sumayya Vally, som for tiden fokuserer på afrikanske og islamiske hybrididentiteters forskellige udtryk.

Sumayya Vally siger: “Det er en stor ære at være en del af teamet ved Lexus Design Award, hvor vi får lov til at støtte og hjælpe den kreative selvstændiggørelse af den næste generation. At lytte til og lære fra forskellige designere for at kunne innovere ideer, spiller en vigtig rolle i vores fremtiden. Æstetik og social retfærdighed udelukker ikke hinanden; æstetik er social retfærdighed”.

Mentorernes forskellige baggrunde og ekspertiseområder vil gøre mentorprogrammet til en mere meningsfuld oplevelse end nogensinde før. Lexus ser tillidsfuldt frem til samarbejdet mellem mentorerne og prisfinalisterne i jagten på at skabe en bedre fremtid. Efter tre måneder, hvor der konceptudvikles, vil vinderne præsentere deres arbejde offentligt i foråret 2023.

Lexus Design Awards 2023

DOMMERPANELET 

Seniorkurator, MoMa

Paola antenelli

Paola Antonelli er seniorkurator for arkitektur og design på Museet for Moderne Kunst, bedre kendt som MoMA. Hun er også grundlægger af MoMAs research og udviklingsafdeling. Antonellis formål er at fremme alle de positive indvirkninger  design kan have, indtil det er bredt anerkendt i verden. Hendes arbejde undersøger derfor også, hvordan design kan forme hverdagsoplevelser til det bedre. Hun tager ofte udgangspunkt i ellers oversete genstande og praksisser, og kombinerer disse med design, kunst, videnskab og teknologi.

Hun har overset udstillinger, skrevet bøger, holdt foredrag verden over og lært fra sig på adskillige skoler, bl.a. Harvard og UCLA. Blandt hendes seneste udstillinger og bøger er Broken Nature, Material Ecology og Never Alone

Direktør for Toyota & Lexus Global Design

Simon Humphries

Simon startede sin karriere som produktdesigner i 1988, inden han blev en del af Toyota Motors i 1994. I begyndelsen arbejdede han med avanceret design og i 2002 spillede han en stor rolle i etableringen og implementeringen af Toyotas (Vibrant Clarity) og Lexus’ (L-finesse) designfilosofier.  I 2018 blev han udnævnt til direktør for design hos både Toyota og Lexus.

Det er Humphries' job at definere Lexus’ unikke værdier. Disse afspejles i en brandfilosofi, ved at inkorporere klare kulturelle referencer til Lexus’ japanske oprindelse og ved at fastholde en retning for design, der er relevant for forbrugere verden over. 

 

Designer, Karim Rashid Inc.

Karim Rashid

Karim Rashid er en af de mest unikke stemmer i designverden lige nu. Hans designs er til stede i over 35 lande, han har over 4000 designs i produktion og så har han vundet over 400 priser – alt sammen et klart signal om den store indvirkning, han har på designverden. Karim har skabt bemærkelsesværdige designs for kunder som Method og Pepsi, møbler til Artemide og Vondom, brandidentiteter til Citibank og Hugo Boss og meget andet. Karim er flerårig vinder af Red Dot-prisen, Chicago Athenaum Good Designs, Interior Design Best of Year-prisen og IDSA Industrial Design Excellence-prisen. Han er desuden også hyppig gæsteforelæser på universiteter og konferencer, hvor han formidler vigtigheden af design i hverdagen.

Lexus Design Awards 2023

MENTORPANELET

Solar Designer, Marjan van Aubel Studio

Marjan van Aubel

Marjan van Aubel er en hollandsk solar-designer, hvis innovationer integrerer sollys og teknologi med målet om at skabe en mere bæredygtig fremtid. Marjan van Aubel Studio er et prisvindende designcenter, hvor der hver dag arbejdes på, hvordan man kan inkorporere mere solenergi i dagligdagen. I centeret skabes der vedvarende løsninger til samfundet med målet om at give flere mennesker i verden adgang til solenergi. van Aubels mest prominente værker tæller Sunne, Current Table, Power Plant samt taget på Hollands pavillon til World Expo 2020. Hun har samarbejdet med flere globale brands såsom Cos, Timberland og Swarovski. 
Designer & grundlægger, Joe Doucet x Partners

Joe Doucet

Joe Doucet er designer, entreprenør, opfinder og kreativ direktør, og så er han en af de mest efterspurgte, kreative talenter i USA i dag. Hans arbejde skaber sammenhæng mellem funktion og æstetik. Doucet har flere patenter på sine designs og innovationer. Hans arbejde er blevet udstillet globalt, og han har modtaget flere internationale priser, bl.a. World Technology Award for Design Innovation og flere Good Design-priser. Han blev desuden udnævnt som vinder af Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award i kategorien Product Design, hvilket er den største ære i hans felt. Han var også finalist i Designer of the Year by Dezeen og modtager af Fast Company’s Most Important Companies i designkategorien.
Kunstner, Designer & Partner, Pentagram

Yuri Suzuki

Yuri Suzuki er en kunstner, designer og elektronisk musiker. Han udforsker lyd og visuelt sprog gennem kunst. Det er særligt forholdet mellem mennesker og deres omgivelser, og hvordan kunst i kombination med lyd kan skabe personlige oplevelser, der fascinerer ham. Suzuki har udstillet adskillige værker både alene og som del af et fællesskab på bl.a. Tate Britain, V&A, The Barbican og MoMA. Han har både arbejdet sammen med en bred vifte af musikere, som will.i.am og Jeff Mills, samt kommercielle virksomheder, som Google og Roland, hvor han skaber musikbaserede produkter og digitale oplevelser, der udforsker forholdet mellem lyd og teknologi. Som partner hos Pentagram London arbejder Suzuki og hans team på at skubbe grænserne mellem kunst, design, teknologi og lyd.
arkitekt & forstander, Counterspace

Sumayya Vally

Sumayya Vally er forstander på det prisvidende arkitektur- og researchstudie, Counterspace. Som designer af the 20th Serpentine Pavilion, blev Vally den yngste arkitekt nogensinde til at vinde denne internationalt anerkendte opgave. Med springbræt i Serpentine udviklede hun et nyt stipendium, Support Structures, som hjælper kunstnere, som beskæftiger sig med bl.a. social retfærdighed og økologi. I 2022 blev hun udvalgt til at være en af the World Economic Forums unge ledere. Dette er et fællesskab af verdens mest lovende kunstnere, researchere, entreprenører, aktivister og politiske ledere, som alle ydermere er kategoriseret som dem, der vil skabe fremtidens retning for arkitektur. Som kunstnerisk formand arbejder Vally i øjeblikket på at klargøre den første islamiske kunstudstilling, der finder sted i Jeddah i 2023.

OM LEXUS DESIGN AWARD

Siden lanceringen i 2013, er Lexus Design Award fortsat med at vokse sig til en nu international konkurrence for talentfulde skabere og designere fra hele verden. Konkurrencen stræber efter at bidrage til samfundet ved at bakke op om dem, hvis arbejde viser potentiale for at forme en endnu bedre fremtid. Fire vindere gives en unik mulighed for at udvikle en prototype af deres design, under kyndig vejledning af førende designere. Lexus Design Award giver desuden global medieeksponering, som kan hjælpe til at fremme vindernes videre, professionelle karrierer.