Skip to Main Content (Press Enter)
LEXUS FEJRER 30 ÅR

HISTORIEN OM LEXUS

I 1983 satte Toyotas præsident, Eiji Toyoda, en ambition, de færreste tog alvorligt: Byg en bil, der er bedre end de bedste. Og mens resten af verden rystede på hovedet, indledte holdet bag jagten på det umulige – og rystede aldrig på hånden. Her begynder historien om Lexus.

Historien om Lexus

Det begyndte med en ambition om at bygge en bil, der udfordrede alt, hvad man troede muligt. Ikke gennem store armbevægelser, men med præcist og ydmygt fingerarbejde, der forfinede hver eneste detalje – og løste det, andre havde lært at leve med.

Dette er historien om Lexus. Om visionen, viljen, en urokkelig chefingeniør – og skabelsen af en luksusbil, der i stilhed ændrede spillereglerne og slog et nyt navn fast i toppen.

Dette er vores historie.

LS 400

Den nye bil kom til at hedde LS 400. Projektet – døbt Circle F – var tophemmeligt og involverede over 4.000 mennesker.

Fra starten blev ambitionerne for LS 400 sat tårnhøjt: Den skulle kunne køre 250 km/t, men samtidig køre langt på literen. Den skulle være så strømlinet, at luftmodstanden ikke oversteg en Cw-værdi på 0,29. Og ved en hastighed på 100 km/t måtte støjniveauet i kabinen ikke overstige 58 decibel.

Tallene talte deres tydelige sprog: LS 400 skulle være hurtigere, mere støjsvag, mere strømlinet og mere effektiv end nogen af sine konkurrenter.

Det blev starten på noget større end et bilprojekt. Det blev begyndelsen på Lexus – og på en filosofi, der stadig gennemsyrer hvert eneste designvalg i dag:

The Relentless Pursuit of Perfection.

Den urokkelige ingeniør, Ichiro Suzuki

Hjernen bag udviklingen af den perfekte motor til LS 400 var chefingeniør Ichiro Suzuki - en mand, der nægtede at gå på kompromis. Selv da medlemmer af hans 1.400 mand store team mente, at hans krav var naturstridige og teknisk set umulige, stod han fast.

Suzukis planer for LS 400 var så ekstreme, at Toyotas øverste produktchef, Akira Takahashi, i første omgang fejede dem af bordet og kaldte projektet for 'vanvittigt'. Selv med verdens bedste produktionsudstyr, mente han, var det umuligt at bygge den bil, Suzuki forestillede sig. 

Men Suzuki nægtede at give op. Han blev stående i døråbningen til Takahashis kontor og forlod det først efter at have fået lovning på at bygge mindst én motor.

"Jeg kunne ikke gå på kompromis," sagde han senere. "Gjorde jeg det, ville det bare blive en almindelig bil."

Designfilosofien bliver til

Produktchef Takahashi var overbevist om, at komfort og performance ikke var hinandens modsætninger – de skulle forenes. Han ville skabe en bil, der føltes levende og dynamisk på vejen, men som samtidig indgød ro og overskud bag rattet.

Det krævede, at alt blev gentænkt. Takahashi bad sit team om at stille spørgsmål ved selv de mindste detaljer og udfordre enhver vane. Det japanske princip genryu-shugi – at gå tilbage til kilden – blev styrende for arbejdet.

Et tydeligt eksempel fra udviklingen var arbejdet med motoren, hvor en næsten umærkelig lyd forstyrrede den ellers rolige oplevelse. Efter omfattende tests fandt man årsagen – en mikroskopisk ujævnhed i kardanakslen, som skabte vibrationer ved høje omdrejninger. Men ingen mislyd var for ubetydelig, alt blev løst ved kilden.

Og ud af denne kompromisløse tilgang til håndværket begyndte konturerne af en banebrydende bil at tage form.

Lanceringen  

LS 400 blev bygget fra bunden. En ny platform, en ny fireliters V8-motor i aluminium – og 973 prototyper senere stod motoren, som Suzuki havde forestillet sig, klar: silkeblød, kraftfuld og støjsvag.

Men designet skulle også overbevise øjet. Luksus havde sit formsprog i 80'erne, og LS måtte lægge sig tæt nok op ad det – uden at miste sin egen karakter. Derfor blev bilen formgivet efter tidens firskårne, genkendelig silhuet, men med en lethed og stilren enkelthed, der var umiskendeligt japansk. "Simple. Clean. Smart."

I maj 1987 blev designet godkendt. To år senere stod LS klar til at møde verden (og de mange, der få år forinden havde rystet på hovedet ad Toyodas vision).

Verdenspremieren fandt sted i januar 1989 på North American International Auto Show i Detroit. Reaktionerne var øjeblikkelige og overvældende. Lexus LS 400 blev modtaget med stående applaus fra både presse og publikum

Det hele kulminerede i Lexus’ første reklamefilm, Art of Balance, hvor en pyramide af champagneglas står urørligt på motorhjelmen, mens bilen accelererer mod 240 km/t.

Ikke en dråbe spildes.
 

Lexus bliver til

Da bilen stod klar, traf man en sidste, afgørende beslutning: Den skulle ikke bære Toyotas navn. Et nyt brand blev født.

Navnet blev Lexus.

Rekordsalg, dengang og i dag

Salget levede op til de høje forventninger – og overgik dem. På rekordtid blev LS 400 den mest solgte importerede luksusbil i USA. 

30 år senere har Lexus cementeret sin position som en af de mest solgte lukusbiler i både England og USA. 

Også i Danmark har Lexus siden relanceringen i 2020 vundet frem og satte endnu engang salgsrekord i 2024.