Ancient craft meets new design hero

NÅR GAMMELT KUNSTVÆRK MØDER NYT DESIGN

I CRAFTED FOR LEXUS kollektionen smeltes traditionelt håndværk og moderne design sammen, og danner en unik kollektion af produkter. To splinter-nye produkter er lige blevet del af sortimentet.
"Vi ville elske at se vores håndlavede produkter blive inspirationen til at unge mennesker viser en interesse i traditionel håndværk og karrierer inden for kunsthåndværk," forklarer Hiromichi Yumoto og Takefumi Momose af SEE SEE, et japansk boligindretningsbrand, der specialiserer sig inden for det traditionelle håndværk Hikimono. Med rødder helt tilbage til Yayoi perioden, er Hikimono-kunsten koncentreret i Shizuoka præfekturet, hvor kunstnere som Momose og designere som Yumoto samarbejder om at lave runde træbeholdere og skåle ved brug af drejeborde. "Vores brand producerer kvalitet som kun traditionelle, analoge arbejdsgange kan. Men hver enkelt af vores kreationer har et moderne design der tiltaler globale trendsettere."
Siden den første CRAFTED FOR LEXUS kollektion blev lanceret i 2013, har Lexus gjort det til vores mission at bringe traditionspræget men moderne kvalitetskunst - som fx SEE SEE brandets Hikimono produkter - ud til verdenen. Vi fejrer en ny generation af mestre kunsthåndværkere, og sortimentet er sammensat af eksklusive livsstils varer og afspejler Lexus kontinuerlig engagement i det bedste indenfor både håndværk og design. Kataloget inkluderer kunsthåndværks produkter fra One Kiln keramik, og håndvævede tørklæder af Niime Tamaki, til minimalistiske Bsize skrivebordslamper og håndlavede Kaneko Optical solbriller, med produkter solgt og udstillet på INTERSECT BY LEXUS i Tokyo, Dubai, og snart i det splinter nye New York lokale. Fornylig blev en Hikimono bakke af SEE SEE, inspireret af Lexus ikoniske gitter, en del af det voksende sortiment af japanske varer.
        Ancient Craft full width image 1
"Da jeg først begyndte at tænke på dette projekt, tænkte jeg at det ville være interessant at lave en Hikimono bakke baseret på en af de vigtigste elementer i Lexus; netop kølergitteret," siger Yumoto. Så Yumoto (designeren bag SEE SEE) og Momose (kunsthåndværkeren, der endda selv producerer sine egne blad og maskineri) begyndte at udvikle deres unikke Hikimono gitter-bakke til CRAFTED FOR LEXUS.
Først skridt i processen til at producere denne unikke træbakke, var at Momose udarbejdede en plantegning baseret på Yumotos design. Derefter lavede han en prototype og tilpassede størrelsen på træudskæringerne, indtil de begge var tilfredse. "Jeg prøvede især at få den rette dybde på udskæringerne, så den afspejlede de smukke linjer i kølergitteret," forklarede Momose. "Som regel har Hikimono kunstværker kun udskæringer på den ene side, men vores bakke har det både indvendigt og udenpå."
Derefter samarbejdede de med te-farvningshåndværkere for at kunne farve træebakken sort. Resultatet fremhæver de individuelle proportioner af det hvide asketræ der skinner gennem tefarven. "De var vigtigt for os at udtrykke den luksuriøse fornemmelse Lexus er kendt for," siger Yumoto. "Hikimono virker mindre eksklusivt fordi man kan se træet. Derfor introduceret vi tefarvningsteknikken så den bliver mere luksuriøs. Glasbelægningen og det unikke mønster på vores gitterbakke afspejler luksus og perfektionen af Lexus brandet."
Udover SEE SEE gitterbakken, har Lexus også introduceret et andet produkt til CRAFTED FOR LEXUS kollektionen: et klart, turkis glas af Studio Kobin, der er tilgængelig i to forskellige størrelser. Studio Kobin har hjemsted i Fukuoka præfekturen og kunstneren Toshiyasu Nakamura arbejder med Kiriko skåret glas, en traditionel kunstform der kendetegnes ved at stærke farve og detaljerede mønstre skæres i glas, for at lave glas krus og dekorative genstande. "Som regel er Kiriko glas lavet i stærle farver som blå og rød, men jeg valgte klart og turkis glas for at give et afdæmpet og harmonisk udtryk" forklarer Nakamura. Nakamura, hvis baggrund ligger i træengravering, er vandt til at afvige fra traditionelle Kiriko kunsthåndværkere og sætter altid sit eget aftryk på sin kunst. "Jeg skærer glas som jeg ville snitte i træ" siger Nakamura. "De fleste Kirikokunstnere arbejder meget præcist, og følger linjer de tegner på forhånd. Men jeg skærer glas frihånd, præcis som man arbejder med træ. Det er blevet min stil."
Kiriko, en unik japansk tradition for at håndskære delikate mønstre i farvet glas producerer et flot spil med lyset, der ændrer sig afhængigt af vinklen af både lyset og hvor man ser på den fra.
        Ancient craft gallery 5
Til CRAFTED FOR LEXUS samarbejdet drog Studio Kobin inspiration fra det betagende interiør i Lexus LS, som indeholder glasdetaljer udviklet af Nakamura selv, og andre Kiriko glashåndværkere. De mange unikke elementer i LS er en påmindelse af det niveau af Takumi-kunst i en Lexus. Til LS bruger Lexus særligt Kiriko-skåretglas som en interiør dørkant, som både er elegant og stærkt takket være moderne glasforstærkningsteknologier.

ET KUNSTNIVEAU ALDRIG FØR SET I EN BIL

Mønstret på Studio Kobins klare og turkise glas er det samme som den på dørkanten i LS, der udtrykker bevægelse og den unikke glans. "Jeg bad ekspet glasblæsere lave originalt glas ved brug af friblæsningsteknikker, så hvert stykke fik en unik facon," siger Nakamura. "Ingen af glassene er ens, fordi jeg tilpasser snittene, tykkelsen af linjerne, og skærevinklen ift de individuelle faconer."

Om end det er Hikimono træskæring, eller Kirikoglas, har både SEE SEE gitter-bakken og Studio Kobin glassene stærke rødder i historier som kun unikke genstande kan fortælle. Ægte håndlavede genstande, er de blandt f de bedste eksempler på kunsthåndværk, og derfor ideelle til CRAFTED FOR LEXUS kollektionen.