1. Oplev Lexus
  2. LFA tidslinje

LEXUS LFA: DEN JAPANSKE SUPERBIL

Lexus LFA

Lexus LFA er skabt til at levere den ultimative køreoplevelse. Superbilen, der fik debut i 2010, satte nye standarder for Lexus og japanske superbiler. Vi kigger tilbage på de mest specielle øjeblikke i superbilens liv.

Historien bag LFA

Januar 2000

LFA-programmet blev skudt i gang i starten af år 2000 og var oprindeligt tiltænkt som et forholdsvist ligetil forsknings- og udviklingsprojekt for Toyota Motor Corporation (TMC). Kort tid efter blev Lexus' chefingeniør, Haruhiko Tanahashi, udnævnt til projektleder, hvorefter projektet blev et skræddersyet udviklingsprojekt for Lexus. Tavlen blev visket ren, og uden nogle umiddelbare begrænsninger havde Tanahashi og han team mulighed for at udvikle nye teknologier, materialer og processer. Målet var at skabe en ægte superbil.

Januar 2001

Tanahashi bad TMCs erfarne master driver, Hiromu Naruse, om hjælp til at skitsere de vigtige detaljer og funktioner til den fremtidige superbil. Sammen nåede de frem til en udtømmende liste med over 500 specifikationer, der dækkede alt fra affjedringsindstillinger til formen på rattet. Udviklingen af Lexus LFAs V10-motor begyndte også i Tanahashis første år på projektet.

Januar 2002

Naruse anbefalede, at Tanahashi rekrutterede et tredje medlem til LFA-teamet. En person, der både havde passion for forretning og ingeniørarbejde, og som kunne hjælpe med at udføre topledelsens beslutninger. Denne person var Akio Toyoda, Naruses stjerneelev og arving til TMC-imperiet. 

Juni 2003 - oktober 2004

Den første LFA-prototype blev færdig i juni 2003, og som altid sørgede Tanahashi for, at Toyoda var den første bag rattet til hver iteration. 16 måneder senere kørte en meget hemmeligholdt LFA-prototype for første gang Nürburgringen.

Januar 2005

Lexus afslørede det første designeksempel på Detroit Motor Show. Modellen, der var håndbygget i aluminium, blev beskrevet som sportsbilkonceptet LF-A og var primært opbygget af aluminium. Den slanke aluminiumskrop dækkede et chassis, der bestod af en helt ny teknologi, hvor aluminiumsstøbninger og dele blev holdt sammen af svejsninger, nitter og lim. Generelle oplysninger om ydeevne og drivkraften blev også afsløret; LF-A ville få en V10-motor, der kunne få bilen op på en topfart omkring 320 km/t.

Januar 2007

Mens den første LF-A var en konceptbil, blev den godt modtaget af både pressen og offentligheden. Så godt endda at Lexus begyndte en endnu mere seriøs ingeniøranalyse. Resultatet var et andet koncept, der var mere produktionsfokuseret. Bilen var nu konfigureret med en motor monteret midtfor og tilbød bedre aerodynamik, et autentisk interiør og F-marque-emblemer.

Det, der først blev afsløret senere, var, at den komplekse styling var et direkte resultat af en ændring i taktik – netop skiftet fra aluminium til kulfiberforstærket plast (CFRP). Selvom teknologien til at producere en bil i dette nye materiale endnu ikke eksisterede hos Lexus, ville det reducere den samlede vægt med 100 kg. Og endnu vigtigere ville det øge karosseriets rigiditet betydeligt.

Januar 2008

Lexus LF-A Roadster-konceptet blev afsløret på Detroit Motor Show som den tredje og sidste iteration af LF-A-serien. Den var en demonstration af, hvor tilpasningsdygtig den stærke, men lette, CFRP-krop var - selv uden et tag til at forbinde siderne. 

Maj 2008 - juni 2011

Under Akio Toyoda, en af de vigtig holdmedlemmer i LFA-projektet og den snart kommende TMC-præsident, kørte Lexus LFA i et 24-timers Nürburgring-løb hele fire gange. Ved de to første løb, i år 2008 og 2009, var bilen stadig i prototype-form, og derefter kørte den i produktionsform i år 2010 og 2011. Målet var enkelt - at presse LFA så hårdt som muligt under de mest udfordrende forhold. Toyoda-san sluttede sig selv til racerholdet i maj år 2009, hvilket gav en klar indikation af hans entusiasme samt tillid til bilen og udviklingsteamet bag den.

Oktober 2009

Under pressebriefingen aftenen inden Tokyo Motor Show afslørede Lexus alle specifikationerne og den officielle lancering af Lexus LFA-superbilen. De fortalte, at produktionen ville starte i slutningen af år 2010 og være begrænset til 500 enheder. Hver bil ville blive håndbygget på den moderne og veludstyret Motomachi-fabrik, hvor hver V10-motor blev samlet og underskrevet af en ingeniør som et bevis på LFAs unikke natur. Der ville maksimalt blive produceret 20 biler pr. måned for at sikre uovertruffen kvalitet og øje for detaljer.

December 2010

Den første Lexus LFA kørte ud af Motomachi-fabrikken i en særlig ceremoni, hvor deltagere som Akio Toyoda (Lexus brandambassadør), Riyo Mori (Miss Universe 2007) og 150 teammedlemmer fra udviklings- og produktionsafdelingerne deltog.

Hver bil blev bygget på bestilling og fik indgraveret sit produktionsnummer på en lille plade. Eftersom konfigurationsmulighederne var så store (angiveligt 30 milliarder) siges det, at der ikke var to biler, som var ens. Derfor har Lexus et referencedokument på 3.500 sider til hver bil, som indeholder de nøjagtige specifikationer og produktionsoplysninger i tilfælde af fremtidige forespørgsler.

Marts 2011

Den eksklusive Lexus LFA Nürburgring-pakke blev vist offentligt for første gang på biludstillingen i Genève. Strengt begrænset til kun 50 enheder leverede den yderligere aerodynamiske funktioner og tekniske revisioner for at forbedre håndtering og downforce. Motoreffekten blev øget til 562 hk, primært for at imødegå modellens ekstra aerodynamiske træk, mens gearskift, gennem sekstrins sekventiel transmission, blev hurtigere.

August 2011

Næsten syv år efter den første LFA-prototype kørte Nürburgring Nordschleife for første gang, nåede LFA-testkører og professionel racer Akira Iida i mål med en tid på 7: 14.64 i en LFA, der kørte på standardspecifikation Bridgestone Potenza RE070-dæk. På det tidspunkt repræsenterede det den hurtigste omgang nogensinde i en produktionsbil.

December 2012

Den sidste Lexus LFA, den hvide Nürburgring-model, stod færdig på Motomachi-fabrikken den 14. december, nøjagtigt to år efter produktionsstart. Da den forlod fabrikken, sagde chefingeniør Tanahashi: ”Jeg har levet og åndet superbiler i det sidste årti. Specifikt én superbil; LFA. Meget få mennesker har mulighed for at skabe en superbil i verdensklasse helt fra bunden".

LFA: Eftermælet

Selv om produktionen blev afsluttet i december år 2012, lever LFA's arv videre. DNA'et er videregivet til hver eneste efterfølgende Lexus. Og, måske endnu vigtigere, er, at LFAs succes ændrede opfattelsen af Lexus både inden for og uden for virksomheden. ”Jeg satte mig for at bygge en superbil, der ville fremkalde en helt særlig følelse, gennem foreningen af alle delene – motorlyden, følelsen når man trykker på speederen, håndteringen og stabiliteten", sagde Tanahashi. Da han blev spurgt, hvilken følelse, det var, de havde brugt alle de år på at skabe, svarede han blot: ”eufori”.

Lexus LFA I DAG

Få oplevelsen af at køre en LFA superbil i en af vores coupé modeller, som har arvet LFA'ens sporty udseende og enorme motorkraft.